Phelaion.com

UncategorizedGold medal for Cretan olive oil

Gold medal for Cretan olive oil

Παγκόσμια πρωτιά και χρυσό μετάλλιο για κρητικό ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο κατάφεραν να αποσπάσουν ο Αλέξανδρος, η Δέσποινα και ο Μιλτιάδης, τα τρία παιδιά του Μίλτου Χουμεριανού  από το Ηράκλειο, για το ελαιόλαδο παραγωγής τους. Ειδικότερα, μετά από μεγάλη προσπάθεια κατόρθωσαν να παράξουν το ελαιόλαδο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινόλες, οι οποίες έχουν υγειοπροστατευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Η ετήσια τελετή των βραβείων Olympia Health and Nutrition awards πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2019 στην Παλαιά Βουλή για 4η συνεχόμενη χρονιά, με τη διοργάνωση του οργανισμού World Olive Center for health, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συνεισφορά του εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και του αναπληρωτή καθηγητή κ. Προκόπη Μαγιάτη και  της δρα Ελένης Μέλλιου, και τους εταίρους του προγράμματος ARISTOIL.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 8 ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία, Ισραήλ, Λίβανος, Συρία, ΗΠΑ κ.ά.) και παρόλο που η περασμένη ελαιοκομική χρονιά ήταν δύσκολη συμμετείχαν συνολικά 1569 δείγματα.

Είναι σημαντικό ότι η συγκεκριμένη βράβευση αφορά τον παραγωγό για την προσπάθειά του να παραγάγει ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτική δράση και κριτήριο την περιεκτικότητα  σε φαινόλες του κανονισμού της ΕΕ 432/2012, όπως μετρώνται με τη μέθοδο ΝΜR που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν αποτελέσματα μελετών που συσχέτισαν τη δράση της ελαιοκανθάλης του ελαιολάδου στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου Alzheimer σε πειραματόζωα καθώς και του καρκίνου του μαστού ενώ αποδείχθηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιείται παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τη δράση του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη τριών μελετών σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ασθενείς με διαβήτη αλλά και σε αθλητές για την αύξηση της αντοχής.

Το γεγονός ότι και η πρόεδρος του World Olive Center for Health, δρ Ελένη Μέλλιου, τόνισε την αλλαγή στον τρόπο που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή συγκέντρωση φαινολών δίνει στην οικογένεια Χουμεριανού ένα ακόμη κίνητρο για τη συνέχιση της καλλιέργειας και της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας με τις ίδιες μεθόδους. Σκοπός είναι και παραμένει η παραγωγή ενός ποιοτικού ελαιολάδου ωφέλιμου για την υγεία, με θεραπευτικές ιδιότητες και όχι η ποσότητα.

Πηγη : Patris.gr

Ph.Έλαιον Follow us on Social

CONTACT US
Α & Μ Choumerianos
Malades, Heraklion
Heraklion, 71500
Tel. +30 2810 881312

X